RESINEX nettsiden bruker cookies og lignende teknologier for bedre å forstå hvilke produkter som er av interesse, slik at vi personlig kan gi deg mer detaljert informasjon. Ved å bruke RESINEX nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler Lære mer om informasjonskapsler og hvordan håndtere dem

TPE – Termoplast-elastomer

TPE er det vanlige navnet for Termoplast-elastomer, også kalt termoplastgummi. TPE er et gummiaktig materiale som kan bearbeides med termoplastteknologier som sprøytestøping, 2K-støping eller ekstrudering. Termoplast- elastomere (TPE) er blandinger laget av harde termoplastmaterialer som PP, PBT eller PA i kombinasjon med mykt gummimaterialer som ofte blandes med tilsetningsstoffer, f.eks. olje og fyller

Rundt 1960 ble grunnleggende termoplastmaterialer mer og mer populære. På den tiden var gummiblandinger (herdeplast) allerede populære på bilmarkedet, men de var dyre, og vanskelige å produsere og resirkulere.

Med nye motetrender (skarpere farger, myk følelse etc) oppsto det et økende behov for et mykt og billigere materiale som var enkele å produsere. Denen veksten utviklet seg inn i 1970-årene, da TPEer begynte å produseres i stor skala.

I dag finnes det en rekke forskjellige termoplastelastomertyper (TPE), f.eks.:

 • TPE-O - Termoplast-olefiner (både harde/myke blandinger)
 • TPE-S - Styrensk SBS, SEBS eller SEPS-blandinger
 • TPE-V - Vulkanisert PP/EPDM-blanding
 • TPE-E - Kopolyester-blanding
 • TPE-U - Termoplast-polyuretan
 • TPE-A - Termoplast-polyamid

I daglig forretningspråk utelates ofte “E”, slik at folk snakker om TPO, TPS, TPV, TPE, TPU og TPA.

TPE-S (styrensk termoplast-elastomer) skjematisk mikrostruktur.

Alle harde/myke TPE-kombinasjoner har gummilignende egenskaper som kun varierer ved temperaturresistans, kjemisk resistans, fleksibilitet og tilbakegang etter å ha vært under belastning (permanent sammentrykking).

TPE-bakdelene sammenlignet med tradisjonell herdeplast er de underlegnde materialegenskapene. TPEer har lavere temperaturresistans, kjemisk resistans og ikke så bra tilbakegang (permanent sammentrykking) etter å ha vært under belastning.

De største fordelene med termoplast-elastomere inkluderer den enklere omdannelsen (og lavere strømkostnader vs. herdeplast) via tradisjonelle termoplastprosesser, f.eks. sprøytestøping, ekstrudering, termofprming, formblåsing m. fl. TPEer kan også enkelt farges og overstøpes til forskjellige termoplaster med god klebeevne.

TPEer produseres av mange plastrpodusenter, som Enplast og Ravago (Ensoft, Enflex, Sconablend), Kraiburg, Tecknor Apex, AES, Elasto, Softer med merkenavn som, Dryflex, Sarlink, Monprene, Santoprene og Laprene. Det finnes også mange aktive, mindre plastprodusenter i spesifikke regioner.

De petrokjemiske produsentene er også involvert i spesifikke familier med TPE : EG DSM med Arnitel TPE-E, DuPont med Hytrel (TPE-E), Arkema med Pebax (TPA) og Dow med Engage (TPO).

Typiske bruksområder for termoplast-elastomere (TPE) er:

 • Myke deler på verktøy, blyanter, tannbørster, barberhøvler
 • Tetninger for bilvinduer, bilmatter, airbag-deksler, instrumentpaneldeksler
 • Kabelbelegg
 • Sportsutstyr
 • Takmembraner
 • Leker