RESINEX nettsiden bruker cookies og lignende teknologier for bedre å forstå hvilke produkter som er av interesse, slik at vi personlig kan gi deg mer detaljert informasjon. Ved å bruke RESINEX nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler Lære mer om informasjonskapsler og hvordan håndtere dem

PLA – Biopolymer-polylaktisk syre

PLA or Polyaktisk syre er laget av dekstrose (sukker) avledet fra biobaserte materialer. Det er den mest populære bioplasten eller bioploymer og den eneste som for tiden produseres på et anlegg i verdensskala. Natureworks har et anlegg på 130 000 tonn i Blair, Nebraska, og produserer PLA under varemerkenavnet Ingeo.

PLAs kjemiske formel.

PLA kan best sammenlignes med PET-A og kan omdannes på samme linjer (formblåsing og termoforming). Det finnes også høyere MFI-klasser som enkelt kan brukes i sprøytestøping, der de kan være en erstatning for polystyren (PS).

Denne biopolymeren er også svært egnet for fiberekstrudering, der det kan være en erstatning for polypropylen (PP).

PLA er biologisk nedbrytbar under visse forhold. PLA (polylaktisk syre)- produkter kan komposteres i industrielle installasjoner der varme (70 °C eller mer) og fuktighet (min 70 % RH) kan kontrolleres. Materialet er vannsugende og trenger i de fleste tilfeller fortørking før omdanning. Alle klasser har biokomposterbart sertifikat EN12342.

Materialet brukes ofte i sammensetninger eller blandinger for å forbedre materialets egenskaper.

Standard PLA-klasser er transparente og har høy glans.

Typiske bruksområder for PLA (polylaktisk syre) er:

  • Fiberekstrudering: teposer, klær
  • Sprøytestøping: smykkeskrin.
  • Blandinger: med tre, PMMA.
  • Termoforming: takbokser, kakebrett, kopper, kaffe kaffekanner.
  • Formblåsing: vannflasker (ikke-karbonert), fersk juice, kosmetikkflasker.