RESINEX nettsiden bruker cookies og lignende teknologier for bedre å forstå hvilke produkter som er av interesse, slik at vi personlig kan gi deg mer detaljert informasjon. Ved å bruke RESINEX nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler Lære mer om informasjonskapsler og hvordan håndtere dem

Gummi-produkter er tilknyttet nesten alle deler av vårt moderne hverdagsliv, fra dekk og bilkomponenter til industrislanger, gulv, mat og medisinske bruksområder og klebemiddelprodukter, du finner gummiprodukter så godt som overalt.

Globalt produseres, selges og forbrukes tjuefem millioner tonn (25,000,000 t) med naturlig og syntetisk gummi hvert år. Etterhvert som verdensøkonomien vokser med økende industrialisering av voksende økonomier, fortsetter behovet for gummiprodukter og gummi å øke.

Naturgummi er den eldste typen gummi, men står fortsatt for mer enn 40 % av det totale volumet, for tiden litt mer enn ti millioner tonn i året og bruken fortsetter å vokse. Naturgummi produseres gjennom kultivering av Hevea Brasiliensis-treet, som hører hjemme i Sør- Amerika, akkurat som navnet antyder.

Naturgummi er en natrulig forekommende his-cis poly-isopren. I en prøve av naturgummi vil ca. 94 % være poly-isoprene med en balanse som består av noen naturlig forekommende harpisker og proteiner, sammen med en liten mengde aske, smuss og vann. Det er harpiksen og proteinene sammen high-cis poly-isoprene som gir naturgummien dens unike egenskaper.

Hovedprodusentene av naturgummi er for tiden Thailand, Indonesia, Malaysia, India, Vietnam og Kina. Også Vest-Afrika er i ferd med å bli en betydningsfull naturgummiproduserende region. Naturgummi ble opprinnelig bearbeidet til visuelt graderte typer, som Ribbed smoked Sheet (RSS), nummeret 1 -5, og brun og lys krepp. Den teknisk-spesifiserte gummiplanen ble introdusert i Malaysia for rundt 50 år siden for å gi kunder målbar data av gummiegenskaper. Nå står TSR-klasser som SMR-10, SIR-20 og SVR-CV60 for ca. 80 % av den globale produksjonen og forbruket

Syntetisk gummi ble først produsert i Tyskland på midten av nittenhundretallet, og når står syntetiske gummi-klasser og typer for hoveddelen av gummibehovet. Syntetisk gummi produseres via polymerisering av monomere, vanligvis styren og butadien, som polymeriseres for å produsere Styrenbutadiengummi, SBR og også polybutadiengummi, BR. I senere tid har andre monomere blitt introdusert, som etylen og propylen, som brukes i produksjonen av EPDM. Andre typer syntetisk gummi inkluderer: Butyl, bedre kjent som isobutylenisoprengummi, og denne kan modifiseres med halogenatomer som klor eller brom, for å produsere klorbutyl og brombutyl, sammen kjent som halo-butyler og nitril (acrylnitrilbutadien). Det finnes til og med en syntetisk versjon av naturgummi som kalles polyisoprene.

Syntetisk gummi produseres nå over hele verden, og de største produsentene er Kina, USA, Japan, Korea og Tyskland.

Bruksområdene for både naturlig og syntetisk gummi inkluderer en stor og mangfoldig produkserie, som inkluderer dekk, dekksporing, klebemidler og tape og etiketter, gummigulv, industrielle slanger, pakninger, gummi til metallbundne deler og antivibrasjonssystemkomponenter, legemiddelprodukter, dyppede produkter som latekshansker, kondomer og katetere, samt mangle flere.

Tabellen viser en sammenligning av noen av fordelene og begrensningene til de mer vanlige gummitypene.
GummitypeFordelerBegrensningerTypiske bruksområder
Naturlig gummiDen største spennet i hardhet
veldig sterk og naturlig selvforsterkende
god permanent komprimering
god resistans mot uorganisk kjemisk
Mangel på resistans mot olje eller organiske væsker
Makstemperatur 75 - 100 °C
dårlig ozonresistans
Forsegling og størdemping
transportbånd
lastebildekk
EPDMGummi med den største vannresistansen
veldig inaktiv struktur
stabil over lange tidsperioder
veldig god værresistans
enkel å blande og bearbeide
Ikke resistant mot olje og oljeprodukter
relativt dårlig permanent komprimering
Tetningslister for bil
vindu- og dørtetning
bilslanger (ikke for drivstoff)
SBRGod fysisk styrke
god rive- og slitasjestyrke
Dårlig resistans mot olje og drivstoff
dårlig resistans mot vær
Ikke-mekaniske produkter med høyt volum
skosåler og bildekk
PolybutadienGod slitasjestyrke
lav glassovergangstemperatur
høy utholdenhet
Svært dårlig ozonresistansDekk
transportbånd
polystyren og ABS-modifikasjon
Butylgummi
Isobutylenisopren
Den beste gummien når dt gjelder ugjennomtrengelighet
gode bøyningsegenskaper
god ozonresistans
Dårlig slitasjeresistansDekkforinger og indre slanger
takprodukter
drivstoff og smøremiddel-tilsetningsstoff